Rola wybranych składników diety w zapobieganiu chorobie Parkinsona i jej leczeniu – przegląd piśmiennictwa
Joanna Smalira1, Angelina Lęgas2, Bartosz Przybysz3, Agata Mormul1, Julia Zawistowska4, Weronika Rogala1, Jakub Kawalec5, Weronika Rutkowska-Kawalec6, Katarzyna Pochodowicz1, Karolina Rogowska7

Choroba Parkinsona jest drugą co do częstości występowania chorobą neurodegeneracyjną. Charakteryzuje się postępującą utratą neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej śródmózgowia. Obecnie choroba Parkinsona występuje coraz częściej, stając się poważnym problemem zdrowotnym starzejącego się społeczeństwa. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie najnowszych doniesień naukowych dotyczących związku pomiędzy chorobą Parkinsona a wybranymi składnikami diety, takimi jak witamina B12, kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D, witamina E i probiotyki. Przeszukano medyczną bazę danych PubMed. Przegląd zawiera analizę publikacji naukowych w języku angielskim. W przytoczonych badaniach wykazano wpływ wymienionych składników odżywczych na częstość występowania choroby Parkinsona oraz nasilenie i progresję objawów. Dodatkowo wskazano podstawowe mechanizmy, w tym stres oksydacyjny i procesy zapalne w układzie nerwowym, poprzez które składniki diety mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Dowody sugerują, że wczesna suplementacja witaminy B12 może łagodzić dysfunkcje poznawcze, kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowalniać postęp choroby, a probiotyki mogą łagodzić objawy, zwłaszcza zaparcia. Niedobór witaminy D jest powszechny u pacjentów z chorobą Parkinsona. Pomimo badań na zwierzętach potwierdzających neuroprotekcyjne działanie witaminy E wyniki badań klinicznych pozostają niejednoznaczne. Aktualne badania udowadniają, że dieta może wpływać na wystąpienie i przebieg choroby Parkinsona. Interwencje żywieniowe wydają się obiecującą strategią w prewencji tej jednostki chorobowej. Odpowiednią suplementację składników diety można uznać za strategię wspomagającą w terapiach farmakologicznych. Konieczne są jednak dalsze badania na ten temat.