Zmiany w profilu lipidowym u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym – badanie wstępne
Agnieszka Damiza-Detmer, Igor Bednarski, Andrzej Głąbiński, Małgorzata Pawełczyk

Cel pracy: Celem niniejszego badania jest ocena zaburzeń lipidowych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym w korelacji z nasileniem stopnia niepełnosprawności. Stwardnienie rozsiane to przewlekła demielinizacyjna choroba związana z zaburzeniami immunologicznymi, dotykająca głównie młodych dorosłych. Patogeneza choroby jest wciąż nieznana. Niektóre badania wskazują, iż nasilenie zmian w profilu lipidowym u pacjenta ze stwardnieniem rozsianym wiąże się ze stopniem jego niepełnosprawności. Konieczne jest wyjaśnienie, czy zmiany te wynikają z przewlekłego stanu zapalnego występującego w stwardnieniu rozsianym, czy też związane są z mechanizmami patogenetycznymi rozwoju choroby. Materiał i metodyka: Retrospektywnie zbadano profil lipidowy (całkowity poziom cholesterolu, LDL, HDL, trójglicerydy) 27 pacjentów z postacią rzutowo-remisyjną stwardnienia rozsianego. Wiek pacjentów poddanych analizie mieścił się w przedziale 26–60 lat. Stopień niepełnosprawności określany był za pomocą rozszerzonej skali niepełnosprawności (Expanded Disability Status Scale, EDSS). Grupę kontrolną stanowiło 12 pacjentów hospitalizowanych z powodu napięciowych bólów głowy. Wyniki: Zaobserwowano istotnie zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego i HDL oraz obniżone stężenie trójglicerydów u osób ze stwardnieniem rozsianym w porównaniu z grupą kontrolną. Ponadto wykazano pozytywną korelację pomiędzy stężeniem LDL a wartością EDSS (p < 0,05). Nie zaobserwowano natomiast korelacji pomiędzy stężeniem cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i HDL a EDSS u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Wnioski: Obserwowany wzrost stężenia lipidów w surowicy pacjentów ze stwardnieniem rozsianym może odgrywać rolę w patogenezie choroby i być skorelowany z jej aktywnością.